Ik ben weer aan het schrijven... Bekijk Mooie Dingen

Monnikenwerk in Lyme Land

Geschreven door Huib, gepubliceerd op 24/02/16

Wie ben jij?“, vroeg een nieuwe contact op Facebook via de chat. “Als ik dat eens wist…“, antwoordde ik. Ze lachte en vroeg me wat ik deed. Oh, definieert wat we doen wie we zijn? Haar vraag bleek te zijn: “Wat doe jij eigenlijk, rondom de ziekte van Lyme?

“Paden worden gemaakt door ze te belopen” Franz Kafka

Een loopbaan zonder context

Dit is een vraag die steeds meer mensen mij stellen, nu duidelijker wordt dat ik geen oplossing of andersoortige dienst bied aan mensen die zelf Lyme hebben. In ieder geval niets met een business model er achter: ik doe mijn best om te creëren waar zij het meest naar beweren te verlangen: begrip van hun vrienden en familie. Dit is mijn Prijsloze werk.

Ik begrijp heel goed waarom mensen niet snappen wat ik doe. Zelfs binnen mijn vorige werkomgeving, de overzichtelijke context van een business university, begrepen mijn klanten niet wat (de bedoeling van) mijn werk nou eigenlijk was. In ieder geval niet op het eerste gezicht.

Dus kennelijk heb ik van niet begrepen worden mijn loopbaan gemaakt. Dit werkt uitstekend voor mij als driver om nieuwe wegen te vinden en betaalde daarnaast ook prima in mijn vorige werk. Het laatste dat zal helpen om mijn huidige werk te duiden is om mijn meest recente Lekkere Wijven blogpost te verbinden met een verhaal over een monnik. Wat een uitstekende reden is om precies dat te doen. Dus…

Hier gaan we

In het oude Japan zou iemand zoals ik een monnik genoemd worden. De samenleving kende waarde toe aan zo’n rol, ook al begrepen mensen volkomen dat het geen “economische waarde toevoegde”. Soms gebruikte zelfs Keizers hen als adviseurs, zoals te lezen is in de beroemde roman Mushashi (1935). Sommigen waren “warrior” monniken, andere bedelmonniken.

Toen ik ruim twintig jaar geleden voor het eerst in Japan was, zag ik zo’n monnik. Hij stond in een ondergronds metrostation, met zijn hoofd gebogen, en hield een schaal vast. De meeste mensen, die zich haastten op weg naar hun drukke werk, lieten muntjes in zijn schaal vallen. De monnik keek geen enkele keer op om te bedanken, maar daar schenen zij aan gewend. In ieder geval gaven ze allemaal geld. Iedere dag.

Toen ik echter zelf wat muntjes in zijn schaal liet vallen en een stap achteruit deed om een foto van hem te maken, keek hij mij ineens recht aan. Met een brede grijns, alsof hij een oude vriend herkende. De drukke stroom voetgangers kwam abrupt tot stilstand.

Ik grijnsde terug, boog naar hem en heb nooit echt begrepen wat er gebeurde. Maar ik ben deze ontmoeting nooit vergeten.

Die schaal in 2016

Deze dierbare herinnering staat in scherp contrast met een vervreemdende gebeurtenis van enkele weken geleden. Een zeer enthousiaste kennis nodigde mij namelijk uit om te komen luisteren naar een mevrouw met het nieuwe Lyme geneesmiddel.

Omdat ik altijd nieuwsgierig ben, ging ik. De kamer binnen komend zag ik de standaard iMac Air en flatscreen TV staan, met foto’s van de mevrouw die de presentatie hield op het scherm.

“Kijk, dit was ik, toen ik vijf jaar geleden dood aan het gaan was aan kanker. En kijk nu eens hoe fibrant & alive ik er nu uitzie!!!”, kraaide zij met zwaar Amerikaans accent.

Ze ging meteen van start over een of andere revolutionaire voedingstechnologie, gemaakt door een echte wetenschapper en over hoe het bedrijf nu was gegroeid naar een internationale business, met jaarlijkse omzetten van 120 miljoen dollar en een stevige positie op de NASDAQ aandelenbeurs.

“Pardon, kunt u mij helpen begrijpen wat ik hier doe? Ik dacht dat ik was uitgenodigd om iets te horen over een middel dat mensen zou helpen om te genezen van Lyme. Nu krijg ik toch sterk de indruk dat ik geronseld word als vertegenwoordiger”, onderbrak ik haar.

“Ja, 120 miljoen dollar! Geweldige commissies. Oh ja, en we hebben in de VS zes mensen met Lyme geholpen. Echt waar, hoorrrrrrr…” 

Uuuuhhhhhmmmm….

Ik bedankte haar, wenste haar succes en verliet deze pitch binnen de vier minuten. De gastvrouw nam nooit meer contact op. Ik denk dat zij haar mening over “wie ik ben” inmiddels wel in beton heeft gegoten.

drs. Huib Kraaijeveld

In: Blog Crowdfunding Filosofie Inspiratie Lyme

"Dit boek geeft een perfecte beschrijving van de bezoeking van miljoenen patienten die lijden aan chronische Lyme in vele landen over de hele wereld."
Prof. Christian Perronne, Frankrijk

"Een geschenk van waarheid en passie Dit boek is een geschenk van waarheid, passie en mededogen voor de mensheid."
Mia Morales, Lyme patient, VS

"Ik ontving dit boek letterlijk op de dag dat ik besloot om mijn leven te beëindigen. Huh?! Yep. Ik ben 35 jaar oud en ben daarvan 19 jaar ziek geweest. Nu weet ik waarom: Lyme. Iedereen zou dit boek moeten lezen!"
Miranda, Nederland

"Dit boek biedt een nieuwe, praktische en mensgerichte manier om informatie over gezondheid te benaderen. Het luidt ook een nieuwe tijd in waarin wij samen kunnen werken aan gezondheid en bloei."
Kim Schimmler, arts, Duitsland

"Dit pionierswerk maakte mij glashelder dat "when 'i' becomes 'we', even illness becomes wellness"."
Frans Vermeulen, journalist, Nederland

"In zijn cruciale werk over de Ziekte van Lyme pretendeert Huib Kraaijeveld als toegewijd sociaal onderzoeker niet alle antwoorden te hebben, maar leidt hij ons langs de verontrustende en essentiële vragen."
Prof. Cees Hamelink, professor Communicatiewetenschappen & Mensenrechten, Nederland & Aruba

"Dit boek leest als een thriller! Het raakte mij diep en ik ben er zeker van dat het de toekomst zal veranderen."
Linda Graanoogst, journalist, Nederland

"De tranen over mijn wangen stromen en dat is een goed teken. Dit boek slaat de spijker op z'n kop: mensen met Lyme hebben 'begrip' nodig. Ik zou graag willen dat mijn eigen partner het leest."
Anodea Judith, PhD & auteur, VS

"Wat een bewustmakend perspectief! Huib heeft succesvol een kwantumsprong gemaakt in hoe gewone mensen de Ziekte van Lyme kunnen begrijpen en kunnen managen."
John Wongcw, auteur, Singapore

"Een echte en niet-pretentieuze gids voor verzorgers om Lyme te begrijpen. Dit boek zal je helpen om precies te begrijpen waar jouw vriend doorheen gaat; ongeacht de symptomen die zij hebben. Dit boek kan levens redden!"
Cheryl Versalle, Lyme patient, VS

"Dit boek dat leest als een spannende roman, ware het niet dat het hier om een bloedserieus onderwerp gaat. Het roept op tot bijdragen, schenken en zorgen voor elkaar en onze wereld. Lees en huiver, voel en handel!"
Manfred van Doorn, leiderschapsexpert, Nederland

"Een creatieve en zeer intelligente visie om nog dieper in de wereld van Lyme te duiken, verder te kijken naar jezelf, de ander, maar ook de hele wereld om je heen. Dit gebeurt op een warme manier, zodat je op een krachtige, bevlogen wijze je reis kan vervolgen."
Vriendin van iemand met Lyme, Nederland

"Dit boek geeft aan dat Lyme een seksueel overdraagbare ziekte kan zijn. Dit zal een golf van bewustzijn over de hele wereld veroorzaken. Net als het kind deed in het oude sprookje "De Nieuwe Kleren van de Keizer", dat uitriep: “Maar de keizer is naakt!""
Ola Aniel Petterson, campagneleider SOA's, Zweden

"Wat een briljant sociologisch werk! Ik ben er zeker van dat het veel impact zal hebben."
Professor Neuropathie, Duitsland

"Dit boek is een grote ‘eye opener’, zowel voor vrienden van mensen met Lyme als voor mensen die zelf Lyme hebben. Of eigenlijk ieder ander gezondheidsprobleem."
Martin Möhrke, medisch onderzoeksleider, Europa

"Ik kan geen enkel ander boek meer langer dan twee minuten lezen, in deze hel die 'Lyme' heet. Maar met dit boek kan gewoon niet stoppen! Ik had het al uren geleden weg moeten leggen om het huis schoon te maken. Maar dat lukt gewoon niet."
Ineke, echtgenote van een man met Lyme, Nederland

"Dit boek is een verademing om te lezen. Het biedt de lezer zacht kaarslicht en kameraadschap rondom het kampvuur op een donkere en vaak eenzame reis."
Laura Bruno, intuïtieve Lyme expert, VS

"Een erg eerlijke en toch geestige manier om de mensen met Lyme te helpen. Dit boek staat vol ideeën hoe je jouw zieke dierbare kan helpen op zijn reis, als reisgenootn op deze bizarre reis bizarre reis die ‘Lyme” heet."
Lisa Hilton, Lyme activiste, VS

"De persoonlijke ervaringen en de scherpe geest van de auteur zorgen samen voor een ongelooflijk inspirerend en bewustmakend boek, met een visie die aan de voet staat van een nieuw tijdperk van hernieuwde onderzoeken, visies en behandelmethoden."
Kara, ex-patiënte ziekte van Crohn, Nederland

"UItdagend, informatief en erg goed leesbaar! Dit is een absolute 'eye-opener' voor diegenen die zich niet bewust zijn van wat de reis van Lyme allemaal omvat."
Terri Mackinnon-Cross, President WorldLymeDay.com, Canada

"Dit boek samen lezen was als een pleister op een open wonde."
Sara, Lyme patiënte, België

"Heel indringend geschreven op basis van intensieve, bijna existentiële persoonlijke ervaringen, geeft dit boek een helder overzicht van alle relevante informatie voor zowel patiënten als omstanders."
Jan Eendebak, oud-voorzitter Stichting Tekenbeetziektes, Nederland

"Een verademing om te lezen, geschreven door een ervaringsdeskundige die met veel toewijding zijn pad met ons deelt, en briljant geschreven."
Muna, moeder van een dochter met chronische Lyme

"Speels, schrikbarend, informatief en bemoedigend tegelijk."
Merel, kinesiologe, Nederland

"Uitdagend en inzicht gevend. Ik heb dit boek aan vele van mijn patiënten 'voorgeschreven' en bij de meeste werd verbazing gevolgd door herkenning. Een absolute aanrader voor iedereen met (nu nog) onverklaarbare klachten."
Duco Kanij, Osteopaat, Nederland

"Een absolute aanrader voor iedereen rondom Lyme of voor diegene die graag meer willen weten. Het boek begeleidt u door een labyrint met de wegwijzers alvast op de juiste plek."
Eugenie van der Linden, ex-Lyme patiënte en therapeut, Nederland

"Teken aan de Wand is een absolute 'must read' voor iedereen! Voor patiënten, voor familie en vrienden en voor artsen om te leren dat ze niet te snel 'onverklaarbare' klachten mogen afdoen als 'psychisch'!"
Anne Fierlafijn, arts, België

"Dit is anders dan ieder ander boek dat ik over Lyme heb gelezen. Het appelleert aan een hoger bewustzijn en is op een introspectieve manier analytisch, waardoor het prettig is om te lezen. Dit boek doet op een hartverwarmende manier inzien dat geen Lyme patiënt ooit alleen is."
Thomas Grier, bioloog, VS

"Dit boek laat zien hoe zorgzame vrienden in kunnen grijpen door hulp en bondgenootschap te bieden bij een potentieel ernstige en zeer complexe ziekte, die nog steeds slecht wordt begrepen door de mensheid."
Kenneth Liegner, arts, VS

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.